Το Breitling AVI Αναφ. 765 1953 Επανέκδοση

Το να το δεχτούμε αυτό μας δίνει κάποια ελευθερία στην ανάλυση σύγχρονων ρολογιών εμπνευσμένων από τον ιστορικό σχεδιασμό. Όσον αφορά την εκτίμηση των πρωτότυπων ιστορικών αναφορών, δεν γιορτάζουμε πάντα τις ιδιαιτερότητες του σχεδιασμού, αλλά μάλλον την εποχή του ψεύτικου ρολογιού Rolex. Πάρτε για παράδειγμα το Rolex “Paul Newman” Daytona. Το καντράν δεν είναι ευανάγνωστο και η ποιότητα κατασκευής του vintage μοντέλου είναι ικανοποιητική στην καλύτερη περίπτωση σε σύγκριση με το τρέχον μοντέλο. Ωστόσο, δεδομένου ότι έκανε ρεκόρ πωλήσεων, είναι ίσως το πιο αναφερόμενο vintage ψεύτικο ρολόι. Ο King of Cool” έφτιαξε αυτό το ρολόι. Πολύ συχνά, αγοράζουμε την ιστορία παρά το ρολόι. Αυτό δεν είναι κακό, γιατί πολύ συχνά η ιστορία γύρω από το ρολόι είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από το ίδιο το ρολόι.
Αυτό είναι που κάνει το νέο αντίγραφο Breitling AVI Ref. 765 1953 επανέκδοση μιας τόσο ενδιαφέρουσας έκδοσης. Ακόμη και χωρίς την ιστορία της δεκαετίας του 1950, είναι ένα πολύ καλό ρολόι. Δεν χρησιμοποιεί την ιστορία ως δεκανίκι για να οδηγήσει το ρολόι, ούτε χρησιμοποιεί τον μοντερνισμό ως δικαιολογία για να κόψει τις γωνίες κατά την επανερμηνεία του σχεδίου. Θεωρητικά, αυτό το ρολόι είναι το πλησιέστερο που θα μπορούσε να φτάσει η Breitling στο αρχικό μοντέλο του 1953, ενώ παράγει ένα εμπορικά βιώσιμο μοντέλο.
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το Breitling του σήμερα είναι εντελώς διαφορετικό από το Breitling του παρελθόντος. Η εταιρεία δεν είχε συνεχή ιστορία από το 1884, μια ιστορία που διακόπηκε απότομα το 1979 όταν η μάρκα πέθανε λόγω της κρίσης του χαλαζία. Ο πρόεδρος της μάρκας, ο ίδιος ο Willy Breitling, πέθανε την ίδια χρονιά. Το 1982 ο Ernest Schneider κυκλοφόρησε ξανά την εταιρεία με μια ελαφρώς διαφορετική οπτική γωνία, όπως υποδεικνύεται από τη γκάμα σχεδίων που είναι τώρα γνωστά ως “neo-retro”.
Σχεδόν κάθε ρολόι είναι μια επανερμηνεία ενός προηγούμενου σχεδίου. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η μάρκα ορίζεται από τη μοναδική σχεδιαστική γλώσσα της, χρησιμοποιώντας τα ίδια στοιχεία ξανά και ξανά. Η Breitling αποκαλεί αυτό το ρολόι Re-Edition, κάτι που νομίζω ότι είναι ένας λογικός και έξυπνος τρόπος να το ονομάσετε. Είχα αυτά τα δύο ρολόγια ρεπλίκα μαζί για αρκετό καιρό και αν το μοντέλο του ’53 ήταν NOS και δεν είχε γεράσει με κανέναν τρόπο, θα δυσκολευόμουν να τα χωρίσω. Ακόμη και η διαφορά βάρους μεταξύ των ρολογιών είναι δυσδιάκριτη.
Το ρολόι τροφοδοτείται από το διαμέτρημα Breitling B09. Όπως και το πρωτότυπο, είναι μια κίνηση κολόνας-τροχού που τυλίγεται με το χέρι. Το τύλιγμα του ρολογιού μου έφερε ένα χαμόγελο στα χείλη. Το στέμμα είναι απίστευτα επικοινωνιακό και μπορείτε να νιώσετε κάθε κλικ της καστάνιας καθώς προχωρά. Ωστόσο, δεν μπορείτε να δείτε την καστάνια να γυρίζει επειδή το ρολόι έχει μια σταθερή θήκη πίσω. Αυτό είναι ένα καλό πράγμα.
Μιλήστε με συλλέκτες Breitling και σίγουρα θα σας πουν πώς το “παλιό” Breitling είναι πολύ ανώτερο από το “νέο” Breitling. Ειλικρινά, θα συμφωνήσω ολόψυχα πριν φορέσω το AVI Ref. 765 1953 Επανέκδοση. Δεν νιώθω την ανάγκη να το μωρώσω όσο το παλιό μοντέλο.